';
0
dagen geleden geplaatst
0
x gelezen

Loaf, een compact en corona-proof cateringconcept

Kleinere kantoren of bedrijfsverzamelgebouwen ontberen vaak een volwaardig bedrijfsrestaurant. Omdat daar wel vraag naar is, ontwikkelde We Canteen, Loaf. Een luxe koffiebar met volledige lunchfunctie. Het past in de tijd waarin thuiswerken ‘een blijvertje’ is, anderhalve meter voorlopig de norm en grab-and-go een must.

We Canteen - Loaf - Sander Bon & Inge Oosterhoff

Sander Bon en Inge Oosterhoff mikken met Loaf op kleinere kantoorlocaties tot 150 lunchgasten per dag. Foto: Diederik van der Laan

En ineens was het de afgelopen maanden ook stil in de 25 bedrijfsrestaurants van We Canteen. Er werd ook op deze locaties massaal thuisgewerkt en de werknemers die nog wel op kantoor aanwezig waren moesten lunchen in shifts, of kwamen hun belegde broodje of salade verpakt en wel ophalen volgens het grab-and-go principe.

Vaak ook, werd er achter het eigen bureau geluncht met de meegebrachte bammetjes van thuis.

Toekomst bedrijfscatering onzeker

Het leed lijkt voorlopig nog niet geleden. De in Amstelveen gevestigde D&B The Facility Group, waar We Canteen onderdeel van is, gaat er bij monde van mede-eigenaar Sander de Meester vanuit dat de markt voor bedrijfscatering ook de komende maanden niet echt zal aantrekken. Er wordt zelfs uitgegaan van een structurele omzetdaling van 28% tot 32%. De reden? ‘Veel bedrijven zullen post-lockdown even niet zo goed weten wat ze met hun bedrijfsrestaurant aan moeten. Immers, waar je voorheen zonder problemen 200 of 300 lunchgebruikers kon ontvangen, wordt er nu een situatie verwacht waarin aanmerkelijk minder mensen dagelijks naar kantoor zullen komen. Thuiswerken is onderdeel geworden van ‘het nieuwe normaal’. Bovendien is het in de anderhalvemetersamenleving misschien niet wenselijk om veel mensen op hetzelfde moment in één ruimte te ontvangen.’

Prima 2019, dramatisch 2020

In het voorjaar van 2019 sprak Misset Catering ook met De Meester. Toen ging het vooral over de nieuwe koers die D&B met het overgenomen We Canteen wilde gaan varen. En de daaraan gekoppelde optimistische groeiverwachtingen. Het innovatieve cateringbedrijf onderscheidt zich al vanaf de start van menig andere bedrijfscateraar door lokale food-ondernemers de ruimte te geven in het bedrijfsrestaurant. Front-cooking, verse lokale producten, originele gerechten en beleving zijn belangrijke kenmerken.

Nu zegt hij: ‘We hebben inderdaad een schitterend jaar achter de rug. Veel nieuwe locaties erbij, volop energie, er was echt een goede vibe binnen het bedrijf. Toen dook na China het virus ook op in Italië en toen realiseerde ik mij wel dat het serieus aan het worden was. Zeker na de eerste toespraak van Rutte kwam een enorme rollercoaster ook op ons af. Vrijwel al onze bedrijfsrestaurants gingen dicht en zijn dat nog steeds. En als ze wel open zijn bieden ze een kleine basisdienstverlening. Ja, dat is best dramatisch. Maar we zijn een ondernemend bedrijf dat niet bij de pakken neer gaat zitten’

Flexibel concept

We Canteen - Loaf - Grab-and-go

Bij Loaf is alles vers bereid en voorverpakt. Het kenmerkt de bedrijfslunch anno nu. Foto: Diederik van der Laan.

Die mentaliteit zorgde er voor dat al voordat de markt dit voorjaar instortte er binnen D&B werd gebroed op een cateringconcept dat de beste elementen van We Canteen bevat en te implementeren is in kleine bedrijfsgebouwen. Manager New Business Sander Bon legt uit: ‘Ons normale We Canteen concept is vooral gericht op bedrijven met 150 of meer lunchgasten per dag. Voor kleinere bedrijven is er eigenlijk niet echt iets terwijl die wens er duidelijk wel is. Daarom waren we al bezig met het ontwikkelen van een cateringconcept voor kleinere kantoorlocaties. Toen kwam Corona en bleek het met een paar aanpassingen eigenlijk ook heel geschikt voor al die bedrijven waar een normaal bedrijfsrestaurant niet meer rendabel te exploiteren is, maar waar dagelijks nog wel genoeg mensen aan het werk zijn die normaal willen lunchen.’

We Canteen light

Zo ontstond Loaf. Een soort We Canteen ‘light’. Feitelijk is het een ruim uitgiftepunt waar al vanaf 8 uur ’s ochtends koffie en een croissantje zijn te krijgen. En dat gedurende de dag het assortiment uitbreidt met lunchgerechten als salades, soepen en broodjes. Bon: ‘Loaf combineert de ontvangstfunctie van een receptie met een laagdrempelig, gezond lunchconcept. Kostenefficiënt, flexibel, modulair op te bouwen en uitermate geschikt voor grab-and-go en take-away van ontbijt en lunch. Ideaal voor kleinere locaties of locaties die even willen vermijden dat veel mensen tegelijk samenkomen en sit-down lunches willen voorkomen.’

Lokale food-ondernemers

Op de locaties waar We Canteen normaal gesproken het bedrijfsrestaurant exploiteert, is een belangrijk onderdeel van het concept dat lokale food-ondernemers een deel van de maaltijden zelf en voor het oog van de gast bereiden. Volgens Inge Oosterhoff van We Canteen was dit aspect ineens ook een impactvolle bijkomstigheid van de crisis. Want niet alleen We Canteen werd zwaar getroffen, dat gold ook voor deze individuele ondernemers waarmee wordt samengewerkt, een kleine 40 in totaal.

‘We hebben ze geprobeerd te helpen waar we konden. Niet iedereen spreekt Nederlands, dus hebben we onze nieuwsbrief met daarin de maatregelen en hoe we daarmee omgaan voor hen in het Engels vertaald. Verder hebben we ze letterlijk een podium geboden. Via supportyourlocals – een motto dat sowieso altijd al dicht bij ons stond – konden mensen bestellingen doorgeven via de site en ook zijn er 1000 pakketten met eten naar zorginstellingen gegaan. Zo konden ze voor een deel nog door-produceren.’ Of deze kleinere ondernemers het allemaal gaan redden is desondanks nog maar de vraag. Twee hebben al aangegeven niet meer verder te gaan. ‘De variëteit in ondernemers is ook heel erg groot. De één heeft een buffertje, de ander is net begonnen. Maar we zijn met zijn allen een echte community en we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat ze niet omvallen.’

Beleving en levendigheid

De ondernemers die normaal gesproken actief zijn op de foodcourts van We Canteen komen ook terug in Loaf. Al is het in geringere mate. Een belangrijk deel van het assortiment bestaat ook hier uit de specialiteit van een kleinere ondernemer. Het trio aan tafel constateert wel met enige pijn in het hart dat Loaf noodgedwongen niet de beleving en levendigheid kan brengen die een We Canteen foodcourt wel heeft. ‘Er hangt sowieso nu plexiglas. Front-cooking voor het oog van de gast is niet meer toegestaan. Het vers bereiden van een salade of broodje evenmin. Alles moet vooral worden bereid en individueel verpakt.’ De Meester zegt: ‘Een van onze ondernemers maakt fantastische Paella. Als hij met de bereiding ervan begon, trok die hele geur door het pand. Dat mag niet meer voorlopig.’

Het per stuk verpakken van de gerechten is ook zo’n aspect dat bijna haaks staat op het principe van We Canteen. Waar niet alleen no-waste van voedsel tot een minimum wordt beperkt, maar ook het terugdringen van plastic verpakkingsmateriaal. ‘Dus proberen we in ieder geval om zoveel mogelijk recyclebaar verpakkingsmateriaal te gebruiken.’

Waardering

Was een belangrijk motto van We Canteen de afgelopen jaren dat eten en drinken verbindt, dat lijkt in het nieuwe normaal waarin vaker wordt thuisgewerkt en op afstand geluncht niet meer op te gaan. Toch denkt Oosterhoff dat het tegendeel waar is. ‘Al snel nadat de mensen op onze locaties thuis aan het werk waren, kregen we berichtjes dat sommige gerechten zo werden gemist. We hebben vervolgens heel veel recepten van onze ondernemers verzameld en online gezet. Zodat mensen ook thuis konden eten wat ze op hun werk gewend waren. Zo kreeg je eigenlijk juist waardering door je afwezigheid.’ En hoe gek het ook klinkt, dat werpt zijn vruchten af, merkt ook manager new-business Sander Bon. Tevreden constateert hij: ‘Ik mag gelukkig nog steeds hele toffe voorstellen schrijven.’

Dit bericht verscheen eerder op Misset Horeca.

Over We Canteen

We Canteen verzorgt bedrijfscatering waarbij het bedrijfsrestaurants omvormt tot een plek waar mensen kunnen genieten van een gevarieerd aanbod van écht lekker en gezond eten bereid door lokale ondernemers. We willen meer variatie en meer keuzes. Iedere dag opnieuw. In de We Canteen food courts wisselen lokale ondernemers elkaar af en krijg je iedere dag een andere specialiteit geserveerd.

Lees ook:
Loaf - Inge Oosterhoff

Loaf – When a Staff Restaurant is too much and a cup of coffee too little

Loaf is a catering concept that combines reception service with an easy, healthy lunch concept. Naar artikel
We Canteen - Loaf - Grab-and-go

Loaf, een compact en corona-proof cateringconcept

Kleinere kantoren of bedrijfsverzamelgebouwen ontberen vaak een volwaardig bedrijfsrestaurant. Omdat daar wel vraag naar is, Naar artikel

Pie up your Veggies

Mijn naam is Berend. Van kinds af aan ben ik al gefascineerd door eten. Ik Naar artikel
handje

Suggestie van de Chef Jou!

Welke ondernemer en zijn specialiteit moeten wij echt eens proberen?
Stuur ons jouw suggestie en wie weet wordt jouw lievelings Taco, Shake of
Salad opgenomen in een We Canteen food court!

Lees onze tabloid online

Heerlijk bladeren door één van de We Canteen tabloid edities op uw laptop of tablet. Boordevol met smaakmakende verhalen van onze ondernemers.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google +
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in

Volg ons op: