Aeyessa Kuipers is sinds 2021 de nieuwe foodscout van We Canteen en dat deze rol haar op het lijf geschreven staat, komt voort uit haar opvoeding. Thuis stond er namelijk altijd lekker eten op tafel. Haar Surinaamse oma stond de hele dag in de keuken te kokerellen. Voor de hele familie. Dit zorgde natuurlijk voor heerlijke geuren en smakelijke gerechten.
Daar zit vanzelfsprekend ook de gelijkenis voor Aeyessa: koken met passie, hetgeen wat lokale ondernemers ook doen. Dit was dan ook een duidelijke overweging voor Aeyessa om de rol van foodscout aan te nemen. Want de passie die lokale ondernemers hebben voor eten, daar heeft zij bewondering voor. Haar spreekwoordelijke ‘horeca hart’ gaat sneller kloppen doordat gasten een smaakvol gerecht geserveerd krijgen van een lokale ondernemer, weliswaar op kantoor, mét beleving.
Eten met een verhaal
Al sinds de oprichting van We Canteen luidt de slogan niet voor niets ‘eten krijgt weer een verhaal en een gezicht, en dat proef je!’. Wat Aeyessa betreft valt of staat alles met beleving.
Beleving zit ‘m in gastvrijheid, het verhaal en de passie. En dat breng je over op je gasten.
Aeyessa heeft als echte Amsterdammer dan ook veel horecaervaring opgedaan in de stad. Van verzorgingstehuizen tot vijfsterrenrestaurants. Alhoewel de type locaties enorm van elkaar verschilden, Aeyessa heeft altijd geleerd om achter je product te staan.
Goed voor mens, milieu en dier
Wij vroegen Aeyessa hoe zij tegen duurzaamheid aankijkt. Waarbij ze direct aangaf: “prachtige producten liggen dichtbij huis. Dat hebben we vaak niet door, maar zo kun je al heel snel een verschil maken. Zoals het verminderen van de CO2 uitstoot en het stimuleren van de lokale economie.” Kortom, producten die goed zijn voor mens, milieu en dier. Met een verhaal. Want daar maak je het verschil mee. Zo werkt Aeyessa graag met leverancier Instock, die ervoor zorgt dat de buitenbeentjes en het snijafval een tweede leven krijgt. Daar waar We Canteen de saladebar mee aanvult of soepen van maakt.
Samenwerken
Alleen door partnerships aan te gaan, kom je op het gebied van duurzaamheid het verst. Want zo zit de keten nou eenmaal in elkaar, geeft Aeyessa aan. Zo wordt het gebruik van plastic alleen maar ingedamd, door gezamenlijk een effort te leveren. Bijvoorbeeld bij het opzetten van een inruilsysteem van disposables, waarbij wij de gast vragen om de disposables te komen terugbrengen en zichzelf te registreren in een bijbehorende app. Ook onze leveranciers blijven wij challengen. Waarom kan het groente en fruit bijvoorbeeld niet zonder plastic worden geleverd? Of hoe kunnen we gezamenlijk het aantal ritten voor de bevoorrading indammen?
Een duurzame toekomst
Als het aan Aeyessa ligt bevoorraden al onze leveranciers binnen twee jaar de We Canteen locaties met elektrische wagens, krijgt afval 100% een tweede leven, bestaat er geen plastic meer aan de leverancierszijde en bieden wij per 1 januari 2023 een volledig plasticvrij We Canteen assortiment aan. Deze doelen staan hoog bovenaan het ietwat ambitieuze lijstje van Aeyessa.
Een uitdagende periode voor lokale ondernemers
Het blijft namelijk niet bij bovengenoemde duurzame doelen. Op dit moment staat ook de invulling van een lokale ondernemer op scherp. Mede door de gestegen prijzen van grondstoffen en het gebrek aan personeel, is het een uitdaging om lokale ondernemers in het foodcourt te plaatsen. Want, hoe kunnen zij achter hun kwaliteit blijven staan maar er wel wat aan verdienen? Hetgeen waar Aeyessa momenteel dagelijks mee bezig is. Samen met de ondernemers kijkt zij hoe het ook anders kan. Welke aanpassingen kan We Canteen in haar concept verzorgen en wat kan de ondernemer hieraan bijdragen? Want het sluiten van een winkel of cateringbedrijf, is helaas ook realiteit geworden.
Invulling van lokale ondernemers 2.0
Hoe de toekomst met lokale ondernemers eruit gaat zien? Aeyessa verwacht dat de samenwerking met lokale ondernemers veel flexibeler gaat worden. Voorheen stond er op iedere We Canteen locatie een ondernemer tijdens de lunch te koken. Aeyessa verwacht dat dat niet meer terug gaat komen. Niet op iedere locatie is een ondernemer in trek tijdens de lunch en door het ‘hybride werken’ zijn er nou eenmaal minder lunchgasten. Als het economisch niet (meer) toereikend is, dan kiezen wij ervoor om een ondernemer op een andere manier in te zetten. Volgens Aeyessa is maatwerk nu het antwoord. Zoals het verkopen van producten of het faciliteren van een avondmaaltijd door een lokale ondernemer. Natuurlijk blijft haar doel als foodscout wel hetzelfde: het ondersteunen van kleine, lokale ondernemers die van hun hobby hun werk hebben gemaakt en vol passie hun specialiteiten op de We Canteen locaties verkopen.
Comments