';
0
dagen geleden geplaatst
0
x gelezen

Interview Mama’s Keuken

Sinds 2016 is Amsterdam een ware ondernemer rijker. Ondernemer Eyad Khamis verbindt namelijk gezond en lekker eten met sociale en culturele idealen. Zo is Eyad in 2016 begonnen met het maken van het perfecte Syrische falafelrecept. Zijn Syrische familie miste goede falafel in Nederland. Door talloze testrondes met familie en vrienden en het doseren van de juiste ingrediënten, heeft hij zijn eigen falafelrecept ontwikkeld.

mama's keukenIn 2018 opent hij zijn eigen restaurant Mama’s Keuken op de Van Woustraat in Amsterdam. Eyad is continu bezig met het realiseren van nieuwe ideeën, zoals ook het ontwikkelen van meer vegan producten. Alhoewel de coronatijd hem weinig perspectief biedt, heeft Eyad zichzelf perspectief gegeven: in november 2020 heeft hij de leegstaande ruimte naast zijn huis gehuurd en per eind februari is zijn eigen delishop Vegish een feit! Een plek waar naast goede vegan producten, ook ruimte is voor het creëren van een community.

We Canteen volgt de dromen van Eyad al sinds 2016 op de voet. Na zijn stage in een ijsfabriek in 2016, bracht dit hem op het idee om Syrische ijsjes te gaan maken en te verkopen. Zo begon Eyad op UvA Roeterseiland ijsjes te verkopen, waar hij in contact kwam met We Canteen. In samenwerking met We Canteen begon Eyad met het verkopen van Oosters en Syrisch eten. Al snel werd zijn falafel een ware hit. Reden genoeg om Mama’s Keuken op te starten.

We vragen Eyad zijn idee achter zijn eigen horecazaak Mama’s Keuken. “Veel Syrische horecazaken focussen zich vooral op shoarma of kebab. Mijn droom was om een horecazaak te openen met authentieke Syrische recepten. En met medewerkers die de gasten in zowel het Arabisch als het Nederlands kunnen ontvangen. Hierdoor ontstaat er een warm welkom. Een soort clubhuis waar alle nationaliteiten graag bij elkaar komen om te eten.”

Als we hem vragen naar zijn levensstijl, geeft hij aan dat hij sinds een paar jaar van flexitariër naar vegetariër is geswitcht. Hij voelt zich hierdoor zichtbaar fitter. Zijn eigen restaurant Mama’s Keuken bestaat 99% uit vegan gerechten, waarbij enkel yoghurt als bijgerecht kan worden besteld. Een volledige vegan levensstijl ziet Eyad niet zo zitten. Dit komt voornamelijk door zijn liefde voor Syrische kaas. Echter, bestaat hier (nog) geen vegan alternatief voor. Toch is hij onder de indruk van de vele alternatieven voor o.a. kaas, zoals vegan kaas gemaakt van cashewnoten.

mama's keuken

Al langere tijd heeft Eyad het idee om vegan producten met Mama’s Keuken te maken. Meer gericht op retail. En zo ontstond een heel nieuw bedrijfsplan toen hij zag dat zijn buren gingen verhuizen en de ruimte vrij kwam: een delishop genaamd Vegish. Vegetarische en vegan producten en delicatessen, gecombineerd met een kleine lunchbar waar je o.a. Moyee koffie, belegd zuurdesembrood van Fort 9, huisgemaakte soep uit de ‘soepenbar’ en diverse verse Syrische tapenades kunt kopen. Een soort shop-in-shop, waarbij het aanbod wordt gereguleerd door vaste gasten en bezoekers. Zo zal hij hen vragen wat zij nog missen in de shop en voegt hij het aanbod toe. Hierdoor krijgt de delishop een sociaal tintje: een soort ‘community’ shop.

Tot slot geeft Eyad aan dat hij door zijn vegetarische levensstijl is gaan realiseren wat eten met je doet. Zowel lichamelijk, als mentaal. Daarom wil hij webinars en workshops voor zijn gasten gaan organiseren. Om ze mee te geven hoe om te gaan met vegetarisch of vegan eten. Hoe maak je de producten uit zijn shop het beste klaar? Welk vega(n) alternatief kun je het beste proberen om de drang naar vlees te verminderen? Hoe creëer je een gebalanceerd vegan dieet? In samenwerking met professionals wil hij Vegish op de kaart zetten en laten groeien tot een bekende ‘foodie’-plek waar gezondheid, eten & drinken en mensen bij elkaar komen.

Oja, en we vroegen Eyad waar we hem voor wakker kunnen maken. Namelijk Groene curry met allerlei soorten groenten, want “Everything with coconut tastes good”.

Vegish is sinds begin maart geopend.
Neem gauw een kijkje op de Ferdinand Bolstraat 182H te Amsterdam!

Week zonder Vlees – No Need for Meat

In het kader van de Week zonder Vlees heeft We Canteen het ’No need for Meat’ magazine gelanceerd. Dit magazine staat vol met weetjes, gerechten én natuurlijk interviews met vega(n) ondernemers. Want… welke tips & tricks hebben zij om je levensstijl aan te passen? En hoe moeilijk is het nou eigenlijk om vlees te omzeilen in de keuken? Wil je meer lezen, bezoek de No Need for Meat pagina.

Lees ook:
Veggiesaurus

Interview Veggiesaurus

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
mama's keuken

Interview Mama’s Keuken

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
The Food Ninja

Interview The Food Ninja

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
handje

Suggestie van de Chef Jou!

Welke ondernemer en zijn specialiteit moeten wij echt eens proberen?
Stuur ons jouw suggestie en wie weet wordt jouw lievelings Taco, Shake of
Salad opgenomen in een We Canteen food court!

Lees onze tabloid online

Heerlijk bladeren door één van de We Canteen tabloid edities op uw laptop of tablet. Boordevol met smaakmakende verhalen van onze ondernemers.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google +
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in

Volg ons op: