';
0
dagen geleden geplaatst
0
x gelezen

Interview The Food Ninja

Antropologe, sociologe én chef Myrthe is een echte alleskunner. Ze heeft altijd moeite gehad met de keuze voor de juiste studie of baan. Maar één ding was haar wel duidelijk: eten loopt als een rode draad door haar leven. Al vanaf kleins af aan leert ze van haar moeder bakken en koken. Hierdoor leert Myrthe veel over de voedingswaarde van eten. Het is dan ook geen toeval dat haar eigen cateringbedrijf The Food Ninja ‘plant- based oriented’ is.

The Food NinjaZodra we vragen aan Myrthe hoe haar cateringbedrijf is ontstaan, begint ze te vertellen over haar cateringklus bij Amnesty. Vanaf jongs af aan werkt Myrthe naast haar studie in de horeca. Niet om drankjes rond te brengen, maar vooral om lekker te koken. Zo wordt ze voor een korte periode ingehuurd bij Amnesty om dagelijks de catering te verzorgen op kantoor. Als een soort private chef gaat ze aan de slag. Al snel voelt ze zich als een vis in het water en merkt ze dat ze iedere ochtend met een goed gevoel naar haar werk gaat. “Het voelt niet als werken en het is geweldig om mensen blij te maken met lekker en gezond eten.” Zonder dat ze zich dit toentertijd realiseerde, was dit het startpunt van haar eigen cateringbedrijf.

Vanaf de studententijd wordt Myrthe bewust van haar voedselkeuze en groeit de interesse in het beter maken van de wereld. Sindsdien is Myrthe vegetarisch gaan eten. Vooral de processen in de bio-industrie hebben haar ogen geopend. “Op het moment dat ik de bio-industrie begon te begrijpen dacht ik, daar ga ik toch niet aan bijdragen?” Dit vertaalt Myrthe dan ook naar haar cateringbedrijf The Food Ninja. Alle recepten zijn plant-based: meestal veganistisch en soms vegetarisch. Dit weerspiegelt de levenstijl van Myrthe en is niet meer weg te denken uit haar leven.

ECONOMISCH, DUURZAAM EN PLANTAARDIG
Dat maakt ons natuurlijk nieuwsgierig! Want hoe maak je een lekker plantaardig gerecht op een gemakkelijke manier? Daar heeft Myrthe genoeg antwoorden op. Zo is zij van mening dat veel yoghurt-, melk- en vleessoorten tegenwoordig gemakkelijk te vervangen zijn voor een duurzaam en lekker alternatief. Nou is ze er ook van overtuigd dat vleesvervangers op duurzaamheidsvlak geen heilige graal zijn. Daarom gelooft Myrthe enorm in het consumeren van granen en peulvruchten. Neem een zak kikkererwten: dit is economisch duurzaam doordat het weinig nodig heeft om te groeien en lokaal kan worden verbouwd. Daarnaast kost het enkel water om het te koken en dus te consumeren. Als resultaat geeft het je een volwaardige maaltijd met veel eiwitten, koolhydraten, vezels en ijzer. Hoezo extra vitamine slikken als je een veganistische levensstijl hanteert? Dat is met de juiste voeding naar mijn mening echt niet nodig!

ZELFONTWIKKELING
Het afgelopen jaar (2020) is ook voor Myrthe’s cateringbedrijf een enorme uitdaging geweest. Veel evenementen en bedrijfslunches werden door het thuiswerken en verbod op events geannuleerd. En dat waren juist de branches waar The Food Ninja zich op focuste. Maar Myrthe heeft niet stilgezeten. Er is duidelijk een groei ontstaan in de vraag naar vega(n) lunches tijdens yoga retraits en diverse coach opleidingen. Want zoals Myrthe ervaart, zijn mensen vanwege corona meer bezig met zelfontwikkeling. Hier sluit een plant-based lunch of diner natuurlijk erg goed op aan.

DIEPVRIESMAALTIJDEN
Toch stromen de lunchaanvragen helaas niet meer binnen zoals vóór de coronasituatie. Daarom hebben Myrthe en co-founder Maarten de kans gepakt om haar bedrijfsplan dat nog op de plank lag, genaamd PlantB, verder uit te werken. Inmiddels heeft zich een grote investeerder aangediend, waardoor zaken in een stroomversnelling komen. Binnenkort bezorgen ze dan ook door heel Nederland en het doel is om uit te groeien tot de grootste plant-based maaltijddienst van Noord Europa. Dit concept is enigszins geïnspireerd door Hello Fresh, maar ‘getweakt’ door input van vrienden. Zo gaven zij aan dat ze ‘struggelen’ om een lekkere plant-based maaltijd op tafel te zetten. Vaak is er te weinig tijd, of is plant-based saai of moeilijk om te maken. Myrthe speelt hier met haar kennis van gezond eten op in. Om niet een week ‘vast’ te zitten aan een maaltijd via een maaltijdbox, heeft Myrthe een concept bedacht waarbij je 100% plant-based maaltijden bestelt die je in de diepvries kunt bewaren.

Op basis van een abonnement, waarbij je de frequentie zelf bepaalt en er per bezorging zes diepvriesmaaltijden worden bezorgd. Voor de vrienden van Myrthe een uitkomst: zo kunnen ze zelf bepalen wanneer ze een maaltijd nuttigen en blijft de maaltijd diepvriesvers.

En zoals Myrthe zelf aangeeft: “hierdoor hebben ze nooit meer een excuus om niet plantaardig te eten”. Mission accomplished.

Week zonder Vlees – No Need for Meat

In het kader van de Week zonder Vlees heeft We Canteen het ’No need for Meat’ magazine gelanceerd. Dit magazine staat vol met weetjes, gerechten én natuurlijk interviews met vega(n) ondernemers. Want… welke tips & tricks hebben zij om je levensstijl aan te passen? En hoe moeilijk is het nou eigenlijk om vlees te omzeilen in de keuken? Wil je meer lezen, bezoek de No Need for Meat pagina.

 

Lees ook:
Veggiesaurus

Interview Veggiesaurus

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
mama's keuken

Interview Mama’s Keuken

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
The Food Ninja

Interview The Food Ninja

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
handje

Suggestie van de Chef Jou!

Welke ondernemer en zijn specialiteit moeten wij echt eens proberen?
Stuur ons jouw suggestie en wie weet wordt jouw lievelings Taco, Shake of
Salad opgenomen in een We Canteen food court!

Lees onze tabloid online

Heerlijk bladeren door één van de We Canteen tabloid edities op uw laptop of tablet. Boordevol met smaakmakende verhalen van onze ondernemers.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google +
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in

Volg ons op: