';
0
dagen geleden geplaatst
0
x gelezen

Van Oma

Als we het hebben over oma’s soep dan denken we doorgaans aan geheime recepten, overgedragen van generatie op generatie. Aan vergeten groenten en een ongeëvenaarde smaak. Houd deze gedachte vast, want dit klopt ook allemaal. We Canteen werd met name verrast door het sociale aspect van ‘Oma’s Soep’. Wij stellen graag Max Kranendijk en Robert Croese aan je voor, wiens oma’s hen op een steengoed idee brachten…

Kerstavond 2016

Op deze avond maakte oma Grootje van Max haar vertrouwde bouillonsoep bij haar thuis in Maastricht. Terwijl Max hiervan zat te genieten begon zijn oma te vertellen over hoe weinig ze deze soep nog maakte. Haar vriendenkring wordt steeds kleiner, woont ver weg in de Randstad en raakt steeds minder mobiel… Max sprak hierover met Robert die geneeskunde heeft gestudeerd. Ook hij zag dat oudere mensen steeds vaker bij de arts kwamen. Niet zozeer omdat ze altijd iets mankeerden, maar gewoon om een gesprekje te hebben. Niet veel later in de kroeg ontstond zo het idee om oma’s (en opa’s!) samen soep te laten maken in buurthuizen om zo de eenzaamheid te doorbreken. Dit is namelijk echt een groot probleem in Nederland. Van de ongeveer 3 miljoen 65-plussers voelt ruim 40% zich eenzaam en dit neemt alleen maar toe naarmate men ouder wordt.



Oma Grootje

Oma Grootje. Met wie het allemaal begon!

Samen koken

De eerste kookdag werd georganiseerd in buurthuis de Keyzer in Amsterdam. Familie, vrienden en vrijwilligers haalden overgebleven groente op bij lokale groenteboeren. De opkomst, sfeer en soep werden een succes en zo werd de basis gevormd voor de wekelijkse kookdagen die nu in meer dan zeven buurthuizen in Amsterdam, Groningen, Utrecht en Rotterdam worden gehouden voor 120 ouderen. Uiteraard is de deelname gratis.

Over smaak

De reden dat Oma’s Soep nou eenmaal lekkerder is, is logisch volgens Max. Oudere mensen hebben het koken vanaf de basisingrediënten met de paplepel ingegoten gekregen. Er bestond immers nog geen magnetron en afhaaleten was nog lang niet zo normaal als nu. Doordat zij altijd zelf moesten koken waren zij bewuster bezig met de bereiding en ingrediënten. Een recept van het internet halen in 10 seconden zat er ook nog niet in. Een grote kennis van de verschillende kruiden en producten is het gevolg en zij weten dan ook nu nog precies te vertellen wat er juist wel en/of niet in de soep mag. Een voorbeeld is oma Carla die voor pompoensoep de pompoen helemaal krokant karamelliseert en zoet met gember en kerrie voordat deze de soeppan in gaat. Dit zorgt voor een rijke smaak die veel mensen niet meer gewend zijn in doorsnee bedrijfsrestaurants. E-nummers en andere additieven zijn al helemaal uit den boze!

Voor niets gaat de zon op

Je begrijpt dat dit alles niet voor helemaal niets kan, ook al werkt Oma’s Soep met vrijwilligers en wordt bijvoorbeeld bij acht verschillende vestigingen van Marqt overgebleven groente opgehaald. Daarom is Oma’s Soep ook een stichting en ontvangen zij gelden uit verschillende fondsen. Het doel is echter om Oma’s Soep binnen enkele jaren volledig zelfvoorzienend te maken en misschien zelfs winstgevend. Daarom is er ook een BV opgericht die de soep in coole verpakkingen verkoopt aan retail en horeca. Voor deze grotere soepproductie worden uitsluitend verse groenten ingekocht bij groothandels en lokale boeren. Zo blijft de versheid en houdbaarheid gegarandeerd.



Oma's Soep supermarkt

Zo tref je ons aan in het schap bij de Spar en een beperkt aantal AH’s.

Max houdt zich dagelijks bezig met marketing en sales en is aanspreekpunt voor bedrijven en evenementencatering. En uiteraard kookt Max elke week ook nog gezellig mee!



Max - Oma's Soep

Oprichter Oma’s Soep Max Kranendijk

Robert heeft inmiddels zijn master Geneeskunde aan de VU Amsterdam afgerond en is in april 2018 begonnen met zijn specialisatie Neurologie. De soep kruipt waar het niet gaan kan, dus blijft hij sterk betrokken bij de ontwikkeling en groei van Oma’s Soep.



Robert - Oma's Soep

Oprichter Oma’s Soep Robert Croese

We Canteen

Wat Oma’s Soep gemeen heeft met We Canteen is dat alle soepen vers op locatie worden bereid. De chefs van We Canteen doen direct inspiratie op door de smaak en bereidingswijze. Andersom heeft Oma’s Soep veel profijt gehad van We Canteen’s hulp bij de marketing en signing. Max: ‘Van alle cateraars, lunchrooms en bedrijven waar wij aan leveren is er geen één andere organisatie geweest, die zo heeft gehamerd op goede signing als We Canteen. Dit heeft ervoor gezorgd dat we nu samen met de creatieve afdeling van We Canteen een prachtig signing pakket hebben’. 2020 zal in het teken staan van een nog intensievere samenwerking tussen Oma’s Soep en We Canteen.

www.omassoep.nl

Over We Canteen

We Canteen verzorgt bedrijfscatering waarbij het bedrijfsrestaurants omvormt tot een plek waar mensen kunnen genieten van een gevarieerd aanbod van écht lekker en gezond eten bereid door lokale ondernemers. We willen meer variatie en meer keuzes. Iedere dag opnieuw. In de We Canteen food courts wisselen lokale ondernemers elkaar af en krijg je iedere dag een andere specialiteit geserveerd.

Lees ook:
We Canteen - Loaf - Grab-and-go

Loaf, een compact en corona-proof cateringconcept

Kleinere kantoren of bedrijfsverzamelgebouwen ontberen vaak een volwaardig bedrijfsrestaurant. Omdat daar wel vraag naar is, Naar artikel

Pie up your Veggies

Mijn naam is Berend. Van kinds af aan ben ik al gefascineerd door eten. Ik Naar artikel
pindakaaswinkel-highlight

Pindakaas. Voedsel van de toekomst?

We Canteen is meer dan alleen spannende salades en exotische gerechten. Voor dit product, dat Naar artikel
handje

Suggestie van de Chef Jou!

Welke ondernemer en zijn specialiteit moeten wij echt eens proberen?
Stuur ons jouw suggestie en wie weet wordt jouw lievelings Taco, Shake of
Salad opgenomen in een We Canteen food court!

Lees onze tabloid online

Heerlijk bladeren door één van de We Canteen tabloid edities op uw laptop of tablet. Boordevol met smaakmakende verhalen van onze ondernemers.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google +
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in

Volg ons op: