';
0
dagen geleden geplaatst
0
x gelezen

Van appeltje naar eitje

Alle eieren bij We Canteen zijn OEReieren. En dat is goed. Maar wat is een OERei? Bij een goed ei denken we al snel aan de kip en aan de hoeveelheid scharrelruimte die deze krijgt. Resulterend in veelal mooie, grote en smakelijke eieren. Maar het OERei gaat een stapje verder…


een OERei

Goed voor de kippen en goed voor de boer. De boer krijgt namelijk de helft van de opbrengst. En dat is uniek…

Geen soja, maar Zo Ja!

Soja heeft alles en toch ook weer helemaal niets met het OERei te maken. Soja is een zeer eiwitrijke peulvrucht en daardoor een zeer geliefde voedingsbron voor vee en kippen. Dat klinkt logisch en prima, maar dat is het niet. Voor de sojateelt is namelijk veel landbouwgrond nodig, met als direct gevolg de ontbossing in onder andere het Amazonegebied. Zonder dat we het weten werken we hieraan mee. We noemen dit ook wel: stiekeme soja. Zo is er voor 100 gram kaas 25 gram soja nodig. In één gewoon ei zit al 35 gram soja. En vergis je niet: een gemiddelde Europeaan eet 61 kilo(!) soja per jaar! De kip achter het OERei krijgt dus geen soja. Maar wat dan wel?

Een natuurlijk dieet

In Nederland wordt per persoon gemiddeld 40 kilo voedsel per jaar weggegooid. Protix (het bedrijf achter OERei) gebruikt deze groente en fruitresten om insecten groot te brengen. En laat insecten nou tot het natuurlijke dieet van de kip behoren! Een kip is van nature namelijk helemaal geen vegetariër. Door het voeren van granen, zaden en… insecten is de kip de hele dag druk met het scharrelen naar de krioelende diertjes; dat is haar oerinstinct, ze doet niets liever. Ze is geconcentreerd, actief en dus blij. Kortom: van appeltje naar eitje.

Het ei als vleesvervanger

Een ei bevat alle belangrijke stoffen die je in vlees vindt: eiwit, ijzer en vitamine B12. Een vegetarisch dieet bevat vaak kaasschnitzels en groenteburgers. Deze eerste is echter niet zo’n gezond alternatief en de laatsten bevatten vaak weinig eiwit en veel zout. De meeste eiwitten, mineralen en vitamines vind je in de eierdooier. Bijvoorbeeld ijzer, vitamine D (goed voor botten en spieren), vitamine A (goed voor de huid en de ogen), en vitamine B2 (goed voor de stofwisseling en energie). Maar eieren hebben nog een hele belangrijke eigenschap; ze zijn een bron van vitamine B12. Deze vitamine, die je nodig hebt om zuurstof door je bloed te vervoeren, zit vooral in dierlijke producen zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Wil je minder vlees en vis eten, dan ben je voor je vitamine B12 dus afhankelijk van eieren en zuivel.

OERei bij We Canteen

Het OERei is lekker, maar om goed te begrijpen hoe duurzaam en circulair het is, is toch wat toelichting nodig. Daarom ging OERei ter introductie on tour, langs alle We Canteen locaties; Samsung, ASICS, TomTom, het Havengebouw… Inmiddels is het OERei met 65.000 stuks per jaar niet meer weg te denken uit de We Canteen Food Courts en weten de (meeste) gasten wel hoe bijzonder het OERei is.


OerEi

OERei streeft ernaar om in 2020:

  • 10.000 kg voedselresten van verspilling te redden, en
  • 8.500 kg minder soja te importeren!

Over We Canteen

We Canteen verzorgt bedrijfscatering waarbij het bedrijfsrestaurants omvormt tot een plek waar mensen kunnen genieten van een gevarieerd aanbod van écht lekker en gezond eten bereid door lokale ondernemers. We willen meer variatie en meer keuzes. Iedere dag opnieuw. In de We Canteen food courts wisselen lokale ondernemers elkaar af en krijg je iedere dag een andere specialiteit geserveerd.

Lees ook:
Veggiesaurus

Interview Veggiesaurus

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
mama's keuken

Interview Mama’s Keuken

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
The Food Ninja

Interview The Food Ninja

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
handje

Suggestie van de Chef Jou!

Welke ondernemer en zijn specialiteit moeten wij echt eens proberen?
Stuur ons jouw suggestie en wie weet wordt jouw lievelings Taco, Shake of
Salad opgenomen in een We Canteen food court!

Lees onze tabloid online

Heerlijk bladeren door één van de We Canteen tabloid edities op uw laptop of tablet. Boordevol met smaakmakende verhalen van onze ondernemers.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google +
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in

Volg ons op: