';
0
dagen geleden geplaatst
0
x gelezen

Steeds meer vleesalternatieven in food courts van We Canteen

Vlees eten is slecht voor het milieu. Dat weten we inmiddels allemaal wel. Er is wereldwijd weinig dat zo een brede en schadelijke impact heeft als de veehouderij. Maar het blijkt nog niet zo gemakkelijk om mensen te motiveren tot het eten van minder vlees. Toch is er een kentering gaande. Er ontstaan steeds meer initiatieven met goede alternatieven voor vlees.

Zo presenteerde foodtruckondernemer Rich Pork uit Amsterdam vorige week in het We Canteen food court in World Trade Center Amsterdam de nieuwste toevoeging aan zijn assortiment: Vegetarische pulled pork gemaakt van jack fruit. En dat blijkt de ideale vleesvervanger. Jack fruit is vezelrijk, zit vol voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. En de vrucht heeft een structuur en bite, een mondgevoel, dat dicht tegen dat van pulled pork of chicken aan schuurt.

Richard Matulessy - Rich PorkRichard Matulessy, bedenker en ondernemer van Rich Pork, serveert een vegetarische pulled pork variant gemaakt van jack fruit.

“De vraag naar een vegetarische variant van pulled pork komt gewoon steeds vaker”, zegt Richard Matulessy, bedenker en ondernemer van Rich Pork. “Wij zien het als een kracht dat wij naast onze pulled pork en buikspek sandwiches, nu ook twee vegetarische varianten kunnen aanbieden. Een vega rendang variant en een vega curry pulled pork.”


Jack fruit vind je vooral in Zuidoost Azië. Het is de grootste vrucht ter wereld en kan tot wel 40 kilo zwaar worden. De jackfruitboom groeit snel, met relatief weinig water, zonder de noodzaak van kunstmest en pesticides. Een frequente pluk leidt tot grotere productie en doet de boom goed gedijen.

Jack Fruit

Ten behoeve van de jack-fruit-pulled-pork is de foodtruckondernemer een samenwerking aangegaan met jackfruitimporteur en foodtruckinitiatief Meet Jack. Meet Jack werkt enkel met kleinschalige telers. Van de jack fruit worden alle delen gebruikt. Van de pitten worden hummus-varianten gemaakt en de schillen lenen zich uitstekend om textiel van te maken. Zo ontstaat een duurzame waardeketen.

Ook andere ondernemers van We Canteen dragen bij aan een betere wereld met vegan, vegetarische en vlees-vervangende producten. Zoals circulair ondernemer GRO met haar vegetarische burgers, kroketten, bitterballen en worstenbroodjes, gemaakt van oesterzwammen die geteeld worden op koffiedik. Of Knakwortel met haar in gerookte kruiden en specerijen gemarineerde bospeentjes met de bite van een hotdog. En dat zijn slechts een paar van de ondernemers die aan We Canteen gelieerd zijn die inspringen op de trend naar meer “plant based” voeding.

Knakwortel - HotdogEen hotdog met een gemarineerde wortel in plaats van een knakworst. (Foto-credits: Knakwortel)

Innovaties, trends en ontwikkelingen op het gebied van eten en drinken ontstaan voor het overgrote deel op straatniveau. Vaak zijn het lokale ondernemers die als eerste inspringen op een nieuw idee of ontwikkeling. Omdat We Canteen ruim 350 ondernemers aan zich verbonden heeft en doorlopend op zoek is naar nieuwe kookkunstenaars ziet zij dat de trend naar minder vlees onomkeerbaar is.

Over We Canteen

We Canteen verzorgt bedrijfscatering waarbij het bedrijfsrestaurants omvormt tot een plek waar mensen kunnen genieten van een gevarieerd aanbod van écht lekker en gezond eten bereid door lokale ondernemers. We willen meer variatie en meer keuzes. Iedere dag opnieuw. In de We Canteen food courts wisselen lokale ondernemers elkaar af en krijg je iedere dag een andere specialiteit geserveerd.

Lees ook:
Veggiesaurus

Interview Veggiesaurus

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
mama's keuken

Interview Mama’s Keuken

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
The Food Ninja

Interview The Food Ninja

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
handje

Suggestie van de Chef Jou!

Welke ondernemer en zijn specialiteit moeten wij echt eens proberen?
Stuur ons jouw suggestie en wie weet wordt jouw lievelings Taco, Shake of
Salad opgenomen in een We Canteen food court!

Lees onze tabloid online

Heerlijk bladeren door één van de We Canteen tabloid edities op uw laptop of tablet. Boordevol met smaakmakende verhalen van onze ondernemers.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google +
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in

Volg ons op: