';
0
dagen geleden geplaatst
0
x gelezen

Verhalen van een Food Scout: Veiligheidsschoenen en olifantenoren bij de minor Ondernemerschap

Door: Lisanne Kraal, Food Scout We Canteen

Eens in de zoveel tijd schrijft Lisanne een korte column over hetgeen zij meemaakt als food scout. Onder de rubriektitel “Verhalen van een Food Scout” schrijft zij over ‘haar’ lokale helden, food design, festivals, innovaties en trends.

Vanuit ons werk in campuscatering bij de Hogeschool van Amsterdam kwam ik in contact met docent Rutger, die studenten begeleid in de minor Ondernemerschap. In dit half jaar ontwikkelen studenten hun startup – of in sommige gevallen slechts een idee – tot volwaardig bedrijf. Hiervoor werken ze van negen tot vijf in Studio HvA, een gebouwtje achter het Kohnstammhuis aan de Wibautstraat.

Studio HvA

Of ik deel wilde nemen aan de jury tijdens de ‘prototype market’, vroeg Rutger. Hij zag wat wij met We Canteen in de campuscatering doen: Een podium bieden aan lokale ondernemers, waarbij het voortraject van scouten, selecteren en begeleiden enorm belangrijk is. Met We Canteen staan wij dagelijks in contact met verschillende startups waarbij het mijn taak als Food Scout is om het kaf van het koren te scheiden. “Natuurlijk!” zei ik.

Namens We Canteen nam ik afgelopen maand deel aan de jury om samen met de Rabobank en GFK een oordeel te vellen over de maar liefst veertig startups die zichzelf presenteerden in Studio HvA. Terwijl ik naar binnen loop, valt het mij op dat het meer lijkt op een bedrijf dan op een school. “Dit lijkt wel op ons eigen kantoor!” lach ik naar Rutger. “Iedereen lijkt druk achter de computer, met verschillende werkplekken hier en daar, de klassieke koffiehoek en zelfs een ‘CEO kamertje’, een cabine met het bureau van de docent.” Rutger beaamt dit: “Dat is precies wat wij wilden, een rauwe sfeer waarin een startup zichzelf thuis zou voelen.”

De groepjes – of zijn het al ondernemers? – bereiden zich voor, terwijl juryleden bijeen komen. We overleggen onze strategieën en welke prijzen er voor de winnende teams uitgereikt worden. GFK is van plan drie ondernemers te kiezen en uit te nodigen voor een dag bij hun in het bedrijf. Rabobank gaat de winnaars prijzen met kaartjes voor het Stedelijk, een powerbank én een gratis consult bij hun. Het startschot wordt gegeven en onze wegen scheiden zich in de jungle van startups.

Opvallend is dat de groepjes nog maar een paar weken bezig zijn maar dat ze al hard aan de weg timmeren en ook professioneel ogen. Rabobank had gelijk een oogje op Circular Plastic, welke vanuit plastic afval mooie objecten maken voor bedrijfspanden. Ook Safety Six is deze dag prijswinnend, de startup die écht mooie veiligheidsschoenen maakt voor managers in de bouw. Als beginnend ondernemer vragen ze mij of hier vanuit de catering ook vraag naar is; de typische open blik van een beginnend ondernemer!

Olifantenoren Kuping Gadja
De Olifantenoren koekjes van Kuping Gadja

Ook kom ik tal van startups tegen in de food & beverage markt, van Swits Soda – frisdrank brouwen met hop en mout – tot Pizzadoos, welke reclame aan de binnenkant van pizza dozen willen starten. Maar de echte We Canteen prijswinnaars zijn Kuping Gadja, drie enthousiastelingen die zogenaamde ‘olifantenoren’ op de markt willen zetten. Dit zijn Molukse koekjes die je samen eet. De combinatie van een traditioneel product met een moderne hippe uitstraling trekt mij aan.

Eén van de docenten fluistert in mijn oor dat ze dit idee pas twee dagen geleden hebben bedacht, wat mij enorm verbaast aangezien ze al zo ver zijn met hun product en zo achter het verhaal staan. Ik geef ze tips over smaak en productie – “hebben jullie ook al naar allergenen en voedingswaardetabellen gekeken?” – en raad ze aan om in gesprek te gaan met onze partner, Kitchen Republic. Hier kunnen ze de koekjes in een veilige en inspirerende omgeving produceren en gebruik maken van de kennis die al ter plaatse is.

Bij de uitreiking wordt er gegild en hard geklapt. “We hadden dit echt niet verwacht!” aldus Shirley van Kuping Gadja. Over de prijs hoef ik niet lang na te denken: “Ik nodig jullie uit voor een week in de pop-up store bij ons op het World Trade Center. Hier kun jij je product en verhaal showcasen, feedback ophalen en natuurlijk al je relaties uitnodigen.” Kooping Gadja viert het groots op deze vrijdagmiddag, en begin maart laat ik ze de pop-up store zien, wanneer ze een stuk verder zijn met de productie. We gaan nog veel horen van deze ondernemers.

Over Lisanne

Lisanne Kraal - We CanteenLisanne studeerde Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam en heeft een achtergrond in de voedselsector. Sinds december 2016 is zij talentscout voor lokale food ondernemers binnen We Canteen. Haar belangrijkste missie: Het afstruinen van food festivals en het ontdekken van de nieuwste horecazaakjes in de diverse steden op zoek naar de mooiste foodconcepten in Nederland.

Over We Canteen

WE CANTEEN verzorgt bedrijfscatering waarbij het bedrijfsrestaurants omvormt tot een plek waar mensen kunnen genieten van een gevarieerd aanbod van écht lekker en gezond eten bereid door lokale ondernemers. We willen meer variatie en meer keuzes. Iedere dag opnieuw. In de WE CANTEEN food courts wisselen lokale ondernemers elkaar af en krijg je iedere dag een andere specialiteit geserveerd.

Lees ook:
Veggiesaurus

Interview Veggiesaurus

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
mama's keuken

Interview Mama’s Keuken

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
The Food Ninja

Interview The Food Ninja

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
handje

Suggestie van de Chef Jou!

Welke ondernemer en zijn specialiteit moeten wij echt eens proberen?
Stuur ons jouw suggestie en wie weet wordt jouw lievelings Taco, Shake of
Salad opgenomen in een We Canteen food court!

Lees onze tabloid online

Heerlijk bladeren door één van de We Canteen tabloid edities op uw laptop of tablet. Boordevol met smaakmakende verhalen van onze ondernemers.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google +
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in

Volg ons op: