';
0
dagen geleden geplaatst
0
x gelezen

Verhalen van een Food Scout: Van Strong Food naar Couscous

Door: Lisanne Kraal, Food Scout We Canteen

Eens in de zoveel tijd schrijft Lisanne een korte column over hetgeen zij meemaakt als food scout. Onder de rubriektitel “Verhalen van een Food Scout” schrijft zij over ‘haar’ lokale helden, food design, festivals, innovaties en trends.

‘Of ze eens mee wilde doen met We Canteen’, vroeg ik haar in het voorjaar van 2017. Ik kende Samira Dahmani en haar eten al. Ze was de eigenaresse van voedingswinkel Strong Food in de Javastraat in Amsterdam. Ze had kort geleden besloten om – tussen de Marokkaanse slagers en Turkse supermarkten – te pionieren met een health food store slash notenbar. Samira reageerde direct enthousiast op mijn idee.

We Canteen gaf haar de mogelijkheid om te starten met een food pop-up bij de Hogeschool van Amsterdam. Wegens succes schoof zij twee maanden later door naar locatie Roeterseiland van de Universiteit van Amsterdam.

Samira - CousCous - WeCanteen

Samira: “De meeste locaties zijn in oost en dat zorgde voor een boost van mijn eigen shop”. Met overheerlijke harira, maar ook healthy ontbijtjes en dadel-powerballs, stond Samira tussen de studenten. Ze liet ze alles proeven en vroeg vooral om hun mening. Zo kwam ze erachter wat nou écht de vraag van de gast is en hoe ze haar eigen concept daar het beste op kon laten aansluiten.

Het televisieprogramma Tegenlicht (VPRO) wijdde begin november een aflevering aan ‘de veranderende stad’. De ontwikkelingen in de Javastraat werden belicht ter onderbouwing van de veranderingen in de stad. Gentrificatie, yuppen, laptopnomaden… De stad is in ontwikkeling en Samira merkte in dit programma terecht op dat dit niet altijd betekent dat de buurt hier ook klaar voor is. “Ik denk dat de ontwikkeling te hard gaat voor wie er in de directe omgeving van de Javastraat woont. Daar ben ik zelf met mijn Strong Food winkel een voorbeeld van. Eigenlijk heeft de straat gezegd: Ho eens even, wij zijn er nog niet klaar voor. Ga jij eens even iets anders doen”.

Niet lang na de uitzending van Tegenlicht belde Samira mij. Ze had nieuws: Samen met culinair journaliste Nadia Zerouali besloot zij de liefde voor de Marokkaanse keuken te delen met het grote publiek: Strong Food werd omgebouwd tot een couscous speciaalzaak: De Couscousbar. Een grote stap die direct verband hield met haar samenwerking met We Canteen op de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam. “Ik heb heel veel gehad aan de feedback, maar deze periode heeft mij vooral een zet in de rug gegeven om groter te durven denken”.

CousCous - Samira - We Canteen

En groter denken deed ze: Haar inmiddels succesvolle Couscousbar in de Javastraat is haar uithangbord. Hier kan men terecht voor gezonde, voedzame maaltijden voor onder de 10 euro. Haar publiek is veranderd en komt af op de authentieke Marokkaanse smaken. Buurtgenoten, studenten maar ook de yuppen zijn allemaal enthousiast en binnen een maand stond haar Facebookpagina vol met lovende comments.

Met een glimlach op mijn gezicht stap ik de zaak van Samira uit. Dit is wat We Canteen zo mooi maakt: Dat we ondernemers een podium kunnen bieden, wij ze een ontwikkeling door zien maken en zien uitgroeien tot succesvolle food ondernemers met mooie bedrijven. De couscous smaakt er zo mogelijk nog lekkerder door!

Over Lisanne

Lisanne Kraal - We CanteenLisanne studeerde Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam en heeft een achtergrond in de voedselsector. Sinds december 2016 is zij talentscout voor lokale food ondernemers binnen We Canteen. Haar belangrijkste missie: Het afstruinen van food festivals en het ontdekken van de nieuwste horecazaakjes in de diverse steden op zoek naar de mooiste foodconcepten in Nederland.

Over We Canteen

WE CANTEEN verzorgt bedrijfscatering waarbij het bedrijfsrestaurants omvormt tot een plek waar mensen kunnen genieten van een gevarieerd aanbod van écht lekker en gezond eten bereid door lokale ondernemers. We willen meer variatie en meer keuzes. Iedere dag opnieuw. In de WE CANTEEN food courts wisselen lokale ondernemers elkaar af en krijg je iedere dag een andere specialiteit geserveerd.

Lees ook:
Veggiesaurus

Interview Veggiesaurus

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
mama's keuken

Interview Mama’s Keuken

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
The Food Ninja

Interview The Food Ninja

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
handje

Suggestie van de Chef Jou!

Welke ondernemer en zijn specialiteit moeten wij echt eens proberen?
Stuur ons jouw suggestie en wie weet wordt jouw lievelings Taco, Shake of
Salad opgenomen in een We Canteen food court!

Lees onze tabloid online

Heerlijk bladeren door één van de We Canteen tabloid edities op uw laptop of tablet. Boordevol met smaakmakende verhalen van onze ondernemers.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google +
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in

Volg ons op: