';
0
dagen geleden geplaatst
0
x gelezen

Het gaat weer over het eten, tijdens het eten!

Maaike de Reuver en Sander de Meester over het cateringconcept We Canteen

Auteur: Edouard van Arem

We eten allemaal voor, tijdens, na ons werk. En een deel van dat eten halen en eten we in de bedrijfskantine. Tenminste, dat doen we niet altijd meer. Want die bedrijfskantine, alleen geopend van 12.00 tot 13.30 uur, is aan het veranderen. De kantine is een restaurant geworden, de openingstijden breiden uit en het aanbod van soep en kroket, is ook flink aan het veranderen.

Een van de opvallendste nieuwe concepten van de laatste jaren is We Canteen. Een echte nieuwkomer in die grote wereld van bedrijfscateraars. Een foodcourt, in een bedrijfsruimte, met niet 1, maar een variatie aan food-aanbieders: lokale ondernemers die dagelijks wisselen. Maaike de Reuver, een van de bedenksters en Sander de Meester, mede-eigenaar van D&B The Facility Group, vertellen over dit vernieuwende concept. “Het gaat weer over het eten, tijdens het eten!”

We Canteen - FMN Connect - Renzo's
We Canteen - FMN Connect - Kaas en Worst
We Canteen- FMN Connect - Bieterbal

Het begint met een goed idee

Het is 2011. Maaike de Reuver studeert filosofie aan de VU in Amsterdam. Een vriendin van haar, Charlotte van Leeuwen, studeert natuurkunde aan de UvA. Ze zoeken elkaar door de week regelmatig op om samen te lunchen. Maaike: “Maar die kantines van de universiteit vonden we helemaal niets. Het aanbod was magertjes, ongezond, weinig keus. Geen leuke plek om te komen.” Het gevolg: ze gingen er wel zitten, maar niet om te eten.

De dames vertrokken voor hun studie naar het buitenland. Maaike naar België en Charlotte naar Singapore. Maaike: “Daar gingen onze ogen wel open. Ik zat in Leuven en de hele eetcultuur daar, ook bij studenten, was zo anders dan in Nederland. Je ging met elkaar ergens heen, waar je lekker kon eten, en lekker kon drinken. Daar zat je ook niet eventjes snel te lunchen, maar gewoon twee uur. De gesprekken gingen over van alles en nog wat, maar niet over de studie. Ik vond het echt magie!”

Charlotte onderging in Singapore eenzelfde ervaring, maar dan op een ander vlak. Zij kwam in aanraking met foodcourts. Kleine stalletjes, ieder met hun eigen aanbod, maar wel allemaal bij elkaar. Zo kon iedereen zelf kiezen wat hij ging eten.

Terug in Amsterdam wisselden Maaike en Charlotte hun ervaringen uit, raakten enthousiast en ze vonden dat ze met dat enthousiasme iets moesten gaan doen. Maaike: “We zijn heel brutaal op de facility manager van de Universiteit van Amsterdam, die kende ik, afgestapt en we hebben hem onze ideeën voorgelegd. Hij vond het idee sympathiek, maar wat was nu hun concrete aanbod?”

De start van We Canteen

Maaike en Charlotte moesten aan de slag. Om hun idee tot een concreet plan uit te werken, gingen ze naar een summer school waar ze leerden om een business plan in 1 week te schrijven. Het was een week vol energie en superhard werken, maar ze kregen het plan af. Sterker nog: hun plan werd als beste gekozen en ze kregen daardoor een jaar lang ondersteuning van onder andere de Rabobank om hun business plan verder uit te rollen.

Maaike: “Na afloop van summer school gingen we terug naar de UvA. Ja en met dat plan in ons hand moest de facility manager wel b zeggen.” Ze ontwikkelden een concept voor een proefweek: 1 week op 1 locatie met een divers aanbod van foodondernemers. Yes, We Canteen, zo noemden ze het. Met 14 lokale ondernemers in 9 marktkramen was er een nieuw concept neergezet. En wat voor concept. Vers eten, gezond, duurzaam, weinig afval. Het was echt iets anders dan er tot dusver op de universiteit te vinden was. Maaike: “Het was een enorm succes. Per dag kwamen 1000 mensen kijken, proeven, eten. Een kantine van de universiteit had nog nooit zoveel bezoekers gehad.”

Het succes bleef niet onopgemerkt. De media kwamen langs en publiceerden over Yes, We Canteen. Het concept stond. Op 1 locatie met lokale horeca een divers aanbod food bieden. Geen grote bedrijfskeukens, maar kleinschalig, gevarieerd en duurzaam.

Yes, We Canteen werd We Canteen. Maaike en Charlotte gingen proefweken door het hele land organiseren. Overal waren de dames succesvol met hun nieuwe manier van eten en drinken aanbieden. Ze wonnen prijzen, zoals de Misset Catering Award. En ze bleven veel aandacht houden, maar niet alleen meer van de media, maar ook uit het bedrijfsleven. “Dit wilden we wel elke dag”, zo vertelt Maaike. “Het smaakte naar meer dan alleen maar de proefweken.”

Ze gingen praten met bedrijven die hun concept wel zagen zitten. “Dat betekende ook dat we ons businessmodel verder moesten aanpassen en dat we met aanbestedingen moesten gaan meedoen. Ergens een week een project draaien is totaal iets anders dan in een grote organisatie drie tot vijf jaar verantwoordelijk zijn voor de catering.”

Nieuwe ontwikkelingen

Maaike en Charlotte kwamen in contact met D&B The Facility Group. Sander de Meester vertelt: “Wij kregen in 2013 een tip over dit jonge bedrijfje. We gingen kijken wat de meiden aan het doen waren en raakten erg geïnteresseerd. D&B leverde in die tijd allerlei facilitaire diensten op vijf sterren niveau, maar nog geen bedrijfscatering. Hun concept sprak ons aan. We vonden het ook passen bij D&B. Zo raakten we in gesprek en bleek er een klik.”

Sander vervolgt. “We zagen de potentie van We Canteen en we boden aan ze verder te helpen. We vonden hun concept te gek en we geloofden ook in hun gedachtegang. Zo zou catering er in de toekomst uit gaan zien. Geen grote, anonieme kantines meer waar het om volume draait. Geen standaardaanbod meer, maar een meer kwalitatief en authentiek assortiment. Met lokale leveranciers en ondernemers die met veel liefde het voedsel bereiden. Die de klanten kunnen uitleggen waar het eten vandaan komt, hoe het is klaargemaakt. En die ook bewust met voedsel bezig zijn, het afval zoveel mogelijk beperken en duurzaam werken. Dat concept wilden we graag omarmen!”

Succes

Maaike en Charlotte kregen in 2014 een plek op het kantoor van D&B. Het was geen overname, maar een huwelijk. Door samen te werken, had D&B nu ook bedrijfscatering te bieden en voor We Canteen was het een grote kans om hun kennis verder uit te breiden, hun netwerk uit bouwen en meer structuur en ontwikkeling aan hun concept te geven. Ze openden hun eerste permanente foodcourt in kantoorgebouw HeadQuarter in Den Haag. Ze streken met We Canteen neer op de Nederlandse kantoren van TomTom, bij BrightOffices, in het Nederlandse kantoor van BinckBank aan de Amsterdamse Zuidas en in het Amsterdamse WTC.

We Canteen entree WTC Amsterdam

Maaike: “In 2011 konden we op de universiteit nog niet met We Canteen terecht, anders dan die ene week. Ze hadden toen net een contract met een nieuwe cateraar voor vier jaar afgesloten. Maar in 2016 kwam er een nieuwe aanbesteding. En die wonnen wij voor een deel. We staan nu op 8 locaties op de UvA en de Hogeschool van Amsterdam met We Canteen. Echt zo leuk om daar te staan waar het ooit begon!”

We Canteen anno 2017

Inmiddels is het 2017. We Canteen is een volwaardig onderdeel van D&B.

Sander: “Wat Maaike en Charlotte met hun nieuwe business concept in gang hebben gezet, is echt ondernemerschap. Het bijzondere is dat zij vervolgens ook weer het lokale ondernemerschap stimuleren. Met We Canteen is het ook mogelijk om catering op maat te leveren, afgestemd op wat de eindgebruikers willen. Wat op de ene locatie goed werkt, werkt op een andere locatie wellicht minder. Door te werken met lokale ondernemers, ieder met hun eigen aanbod en specialiteit, is de variatie en flexibiliteit enorm. We merken dat de klanten dat waarderen. Ze zien de verrassing in het aanbod, maar tegelijk de kwaliteit. Dat past helemaal in deze tijd en dat is ook wat in de komende jaren meer en meer zal gebeuren. Het heeft te maken met duurzaam leven, met aandacht voor producten, met gezond leven.”

Uiteindelijk besluit de gast

We Canteen - FMN Connect - Enak Sekali AnanasMaar wat moet de facilitair manager nu? De bedrijfskantine direct ombouwen? We Canteen in huis halen? Is ieder bedrijf, iedere locatie wel geschikt? Sander de Meester: “Waar het om gaat is, wat wil de eindgebruiker? De facilitair manager zal zich steeds meer afvragen wat zijn klanten, de eindgebruikers, willen. Daar zal hij invulling aan moeten geven en daar past We Canteen heel goed in.”

Maar ontstaat er niet het gevaar dat We Canteen ook een beproefd concept wordt, dat sleets raakt? Maaike: “Daar ben ik helemaal niet bang voor. Onze ogen en oren zijn de ondernemers die binnen We Canteen hun producten aanbieden. Zij komen uit de stad, uit de omgeving. Zij weten wat de mensen willen. Wij scouten en selecteren de ondernemers, zeker. Maar zij bepalen het aanbod. En dat bestaat uit meer dan alleen eten, vergeet dat niet. Zij hebben een verhaal bij hun producten en recepten. De ondernemers en hun aanbod ontwikkelen zich en zo ontwikkelt We Canteen zich.”

Sander: “In de cateringmarkt draait het nog vaak om volumes, om kickback over de inkoop, over marge op arbeid. Bij We Canteen gaat het om gezondheid, om variatie, om duurzaamheid en vitaliteit. De ondernemers die in de foodcourts van We Canteen staan, maken iedere dag vers het eten, weten waar de producten vandaan komen, gooien niets weg en delen hun passie met hun klanten. Ze doen zelf de inkoop, ze hebben beperkte overheadkosten en ze kunnen, flexibel als ze zijn, goed inspelen op de vraag en de omstandigheden. Dat maakt het zo succesvol!”

Tot slot

Charlotte verliet in 2014 We Canteen. Maaike de Reuver is per 1 februari van dit jaar een nieuwe weg ingeslagen. Tijd voor nieuwe uitdagingen. Maar ze kijkt met veel trots en plezier terug. “Met We Canteen hebben we iets bijzonders neergezet. Wat ik zo ontzettend leuk vind, is dat het tijdens de lunch in onze We Canteens weer over het eten gaat. Het zit overal vol en we krijgen goede waarderingen. Ik laat het bedrijf operationeel met een gerust hart achter, in goede handen. Strategisch blijf ik meekijken en meepraten, ook in de toekomst.”

We Canteen = New Business

Sander de Meester: “We Canteen is voor een belangrijk deel echt een disruptor van de bestaande cateringmarkt. Niet voor niets gaat er bijna geen cateringtender meer uit zonder te refereren aan lokaal ondernemerschap. We zien ook de foodcourt-initiatieven als paddenstoelen uit de grond schieten.

Cateringmarkt We Canteen
Alle inkoop door de eigen organisatie. Groot deel inkoop door lokale ondernemers.
Grote overhead. Kleine overhead.
Nog vaak centrale bereidingskeukens. Geen centrale bereidingskeukens, alle bereiding vers op locatie.
Nog vaak werken met menu-cycli. Geen menu cycli.
Moeilijk schaalbaar (vaste urencontracten medewerkers) op rustige/drukke dagen of periodes. Makkelijk schaalbaar (ondernemer erbij of er af) op rustige/drukke dagen of periodes.
Chefs moeten op jaarbasis veel verschillende gerechten maken om een gevarieerd aanbod te verzorgen (variatie). Deze houdt zich bezig met zowel het basisassortiment, als met de specials. Ondernemers zijn vaak gespecialiseerd in één wereldkeuken of specialiteit (kwaliteit!). Variatie ontstaat door elke dag andere ondernemers in te zetten. Basisassortiment van salades, broodjes, soepen, sappen wordt door We Canteen gedaan.
Bedrijfskantine. Bedrijfsfoodcourt.
Kick back over inkoopvolume belangrijk voor marges. Verhogen gemiddelde besteding en aantal lunchgasten belangrijk voor marge.

Dit artikel verscheen eerder in FMN Connect.

Over We Canteen

WE CANTEEN verzorgt bedrijfscatering waarbij het bedrijfsrestaurants omvormt tot een plek waar mensen kunnen genieten van een gevarieerd aanbod van écht lekker en gezond eten bereid door lokale ondernemers. We willen meer variatie en meer keuzes. Iedere dag opnieuw. In de WE CANTEEN food courts wisselen lokale ondernemers elkaar af en krijg je iedere dag een andere specialiteit geserveerd.

Lees ook:
Veggiesaurus

Interview Veggiesaurus

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
mama's keuken

Interview Mama’s Keuken

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
The Food Ninja

Interview The Food Ninja

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
handje

Suggestie van de Chef Jou!

Welke ondernemer en zijn specialiteit moeten wij echt eens proberen?
Stuur ons jouw suggestie en wie weet wordt jouw lievelings Taco, Shake of
Salad opgenomen in een WE CANTEEN food court!

ib3 image
Lees onze tabloid online

Heerlijk bladeren door één van de WE CANTEEN tabloid edities op uw laptop of tablet. Boordevol met smaakmakende verhalen van onze ondernemers.

ib3 image
Bestel onze tabloid per post

Heerlijk bladeren door één van de WE CANTEEN tabloid edities op uw laptop of tablet. Boordevol met smaakmakende verhalen van onze ondernemers.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google +
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in

Volg ons op: