';
0
dagen geleden geplaatst
0
x gelezen

Als je het geloof hebt, kun je veel creëeren

Maaike de Reuver lanceerde samen met Charlotte van Leeuwen de bedrijfsfoodcourt in Nederland. Zes jaar na de introductie is WE CANTEEN nog steeds een lichtend voorbeeld van het nieuwe cateren. De Reuver vertelt over haar drive als food inspirator.

Tekst: Toon Berendsen
Beeld: Annelien Nijland

In totaal zijn er nu acht WE CANTEEN bedrijfsfoodcourts in Nederland, in samenwerking met lokale ondernemers. De meest bekende zijn te vinden in het kantoorgebouw HeadQuarter in Den Haag en op de drie Nederlandse kantoren van TomTom.

De Reuver: “Het ondernemerschap heeft me altijd getrokken. Daarom ben ik Economie en Bedrijfskunde gaan studeren. Ik vond de studie verschrikkelijk; alleen maar theorie. Ik wil juist het verhaal van mensen horen. Zoals van mensen die een goede baan opgeven, omdat ze niet gelukkig zijn. Via WE CANTEEN ontmoet ik veel ondernemers die nu een fractie verdienen van wat ze vroeger verdienden, maar die wel fluitend naar hun werk gaan. WE CANTEEN geeft ook eten weer een verhaal. Niets voor niets is dat de opening van onze website. In onze bedrijfsfoodcourts vertellen we het verhaal van de ondernemers en van hun gerechten. Waar komen de gerechten vandaan? Welke ingrediënten worden er gebruikt? Ook maken we jaarlijks een tabloid waarin we het verhaal vertellen van onze ondernemers.

‘Ik wil het verhaal van mensen horen.’

“Ik wil nadenken: waarom zijn de dingen zoals ze zijn? En wat kun je veranderen. Daarom ben ik van Bedrijfskunde geswitcht naar Filosofie.
Dat vond ik een heerlijke studie, waarbij je leert over wat mensen drijft en waarom ze de keuzes maken die ze maken. Toen ik voor mijn studie een aantal maanden in Leuven woonde zag ik dat eten en drinken in België veel meer onderdeel is van de cultuur dan in Nederland. Er is meer liefde en aandacht voor eten. Men neemt echt de tijd om te lunchen bijvoorbeeld en met elkaar te praten. Ik dacht: dat zouden we in Nederland ook moeten doen.”

PROEFWEEK
Rond hetzelfde moment dat Maaike weer terug kwam in Nederland kwam goede vriendin Charlotte terug uit Singapore en vertelde over de food courts daar: plekken waar heel veel eetgelegenheden zijn en waar mensen eten en drinken en plezier maken. “Samen met Charlotte heb ik toen het idee opgevat voor het organiseren van een ‘proefweek’ met een foodcourt aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens een summerschool ondernemerschap schreven we ieder ons eigen business plan en werden we steeds enthousiaster over ons idee: lokale ondernemers die het aanbod verzorgen in school- en bedrijfskantines, met de liefde voor eten en drinken zoals ik die in België had gezien en in het foodcourt-model uit Singapore. In de kern is dat eigenlijk nog steeds het concept van WE CANTEEN.”

Maaike auto“Na een succesvolle proefweek op de UvA lukte het niet meteen de sprong in het diepe te maken. Van alleen proefweken kon WE CANTEEN niet bestaan. We wilden permanent dagelijks het lokale aanbod verzorgen voor onze opdrachtgevers. Toen ontmoetten we D&B The Facility Group, een onderneming die facilitaire diensten verzorgt voor bedrijven. Er was een goede match met hun bedrijfscultuur en in 2014 besloten we samen te gaan. Daardoor is WE CANTEEN in korte tijd erg gegroeid, zowel in professionalisering als in aantal permanente locaties. Proefweken organiseren we nu niet meer, onze gasten genieten dagelijks van ons wisselende aanbod. Inmiddels werken we met 300 lokale ondernemers. Voorwaarde om zich aan te sluiten is dat de ondernemer lokaal is georiënteerd en natuurlijk werkt volgens de in Nederland geldende wetgeving en voedselveiligheidseisen. De ondernemers dragen een stukje van hun omzet aan ons af. Doordat alles loopt via één centraal kassasysteem is dat eenvoudig.”

Het heeft Maaike verbaasd dat het concept in Nederland nog niet bestond. Het lijkt immers zo eenvoudig. “Soms is het makkelijker om iets vanaf nul te beginnen dan iets ouds te veranderen”, zegt ze. “Zelf word ik ook altijd geïnspireerd door de successen van mensen die een droom hebben verwezenlijkt, waarvan andere mensen zeiden: dat gaat je nooit lukken. Maar als je het geloof hebt, kun je heel veel creëren.”

START-UPS
“Charlotte en ik hadden in de begintijd van WE CANTEEN ook best twijfels: gaan we hier ooit geld mee verdienen? Maar dan gebeurde er steeds wel weer iets waardoor we wisten dat we op de goede weg zaten. Wij hebben veel geleerd van onze raad van advies en van gesprekken met andere start-ups. Dat is ook een tip voor ondernemers: ga eens tussen start-ups zitten. Van hun manier van denken, kun je heel veel leren.

‘Ga eens tussen start-ups zitten. Van hun andere manier van denken, kun je veel leren’

“We willen nadrukkelijk ook met innoveren en met nieuwe dingen blijven komen. Zo zijn we onder meer bezig met het ontwikkelen van een app die aangeeft welke en hoeveel allergenen en voedingsstoffen er in producten zitten. Op die manier kunnen we onze gasten nog beter informeren over de producten die wij aanbieden.”

“We zoeken innovatie niet alleen bínnen het concept. WE CANTEEN is tot nu toe gericht op catering. Sowieso kunnen we daarbinnen nog uitbreiden, bijvoorbeeld naar catering van ziekenhuizen en partycatering. Daarnaast zijn we bezig met het opzetten van een opleiding voor deelnemende ondernemers, een soort mini-hotelschool. Veel van deze ondernemers zijn in het vak gerold en hebben geen opleiding. Maar misschien richten we ook een sportschool op. Sowieso is dat het leuke van WE CANTEEN: je kunt vanuit het concept heel veel activiteiten ontwikkelen.”

Blog Maaike VVP“De groei van WE CANTEEN was voor Charlotte reden om weer haar eigen weg te gaan. Zelf ben ik sinds kort ook weer zelfstandig. Ik zal altijd bij WE CANTEEN betrokken blijven, maar ik werk daarnaast als food inspirator in de horecabranche. Want ik kan niet innovatief blijven als ik alleen maar aan het managen ben.”

Dit artikel verscheen eerder in de 4e editie van VVP.

Lees ook:
Veggiesaurus

Interview Veggiesaurus

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
mama's keuken

Interview Mama’s Keuken

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
The Food Ninja

Interview The Food Ninja

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
handje

Suggestie van de Chef Jou!

Welke ondernemer en zijn specialiteit moeten wij echt eens proberen?
Stuur ons jouw suggestie en wie weet wordt jouw lievelings Taco, Shake of
Salad opgenomen in een WE CANTEEN food court!

ib3 image
Lees onze tabloid online

Heerlijk bladeren door één van de WE CANTEEN tabloid edities op uw laptop of tablet. Boordevol met smaakmakende verhalen van onze ondernemers.

ib3 image
Bestel onze tabloid per post

Heerlijk bladeren door één van de WE CANTEEN tabloid edities op uw laptop of tablet. Boordevol met smaakmakende verhalen van onze ondernemers.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google +
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in

Volg ons op: