';
0
dagen geleden geplaatst
0
x gelezen

Samen ontwikkelen, van Leeuwarden tot Amsterdam

Als ik denk aan Friesland dan denk ik aan zeilen op het Sneekermeer, aan de Elfstedentocht en aan Fryske dúmkes, maar sinds kort denk ik bij het horen van de naam van deze provincie ook aan een van de mooiste schoolkantines van Nederland. In het Friese Leeuwarden bevindt zich namelijk een van de dependances van de NHL Hogeschool, een hogeschool met ruim 10.000 studenten en meer dan 1.000 medewerkers, en sinds september is de kantine van deze hogeschool getransformeerd van een ouderwets roestvrijstaal lijnbuffet naar een modern food court. De NHL heeft dit compleet vernieuwde restaurant ontwikkeld in samenwerking met Cormet.

leeuwarden4

De NHL is niet de enige samenwerkingspartner van Cormet, ook als We Canteen werken wij al enige tijd samen met deze campuscateraar en zorgen we er voor dat onze gasten elke dag weer verwend en verrast worden. Waar wij in vroegere jaren proefs organiseerden op diverse locaties waar Cormet de catering verzorgde, starten wij per 1 januari 2017 met elkaar een bijzondere samenwerking op de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Cormet is per 1 januari de hoofdaannemer van het cateringcontract van deze Amsterdamse universiteit en hogeschool, We Canteen is een van de onderaannemers waarmee Cormet samenwerkt. Vanuit We Canteen zullen wij Cormet in het contract ondersteunen door lokale ondernemers te selecteren die op de diverse locaties van de UvA en de HvA hun specials zullen aanbieden. Vanuit de UvA en de HvA zelf is een actieve groep studenten en docenten betrokken die met Cormet mee denkt en de wensen en mogelijkheden vanuit de diverse onderwijslocaties op tafel legt. Een van deze locaties is het Dr. Meurerhuis, een HvA locatie waar onder andere de opleiding Voeding en Diëtetiek is gevestigd. Jongens en meiden, mannen en vrouwen die bekend zijn in de wereld van eten en drinken, die nieuwe producten ontwikkelen en testen én natuurlijk erg kritisch zijn over hoe het cateringaanbod er uit ziet op hun eigen locatie. Het is daarom dat wij als Cormet en We Canteen onlangs met een groep geïnteresseerde studenten en docenten van het Dr. Meurerhuis in gesprek gingen om te zorgen dat we per 1 januari een aanbod neer kunnen zetten dat past binnen de wensen en eisen van de jongens en meiden op deze HvA locatie. De wensen die op tafel werden gelegd klonken Dennis Verdriet, Operationeel Directeur van Cormet, bekend in de oren. Onlangs opende Cormet namelijk in samenwerking met de NHL een nieuw cateringconcept, een heus food court, en de wensen van de NHL komen veel overeen met de wensen van de studenten en docenten van de HvA. Namelijk: een horeca-achtige uitstraling, veel verse producten en een gezond en gevarieerd aanbod dat de hele dag door beschikbaar is.  Studenten en medewerkers van de NHL zijn erg tevreden over het kersverse food court en de locatie biedt veel mooie voorbeelden die ook een inspiratie kunnen zijn voor de toekomstige cateringinvulling op de verschillende HvA en UvA locaties. En dus trokken wij onlangs in een touring car met een groep studenten en docenten van het Dr. Meurerhuis naar Leeuwarden om te leren en te zien hoe Cormet daar de catering georganiseerd heeft.

Geen kantine meer

In Leeuwarden aangekomen werden we ontvangen door Johan Bos, formule manager bij Cormet. Johan vertelde ons dat het de wens van de NHL was om de traditionele catering totaal om te toveren tot een horeca-achtige wijze van cateren. Geen kantine meer, maar een restaurant. Geen lijnbuffet meer, maar een food court. Geen kroketten meer, maar verse, gezonde maaltijden. Het is Cormet gelukt in samenwerking met de NHL een dergelijk food court neer te zetten. Het doet denken aan La Place, maar dan in een school. Moderne uitstraling, vers belegde broodjes, huisgemaakte limonades, pizza’s die voor je ogen gebakken worden, en, wat de cateringkenner gelijk opvalt: geen basisassortiment meer met boterhammen, plakjes kaas en vleeswaren en mono-verpakkingen.

De ingang van het food court op de NHL Hogeschool in Leeuwarden:

leeuwarden5

De complete formule

Nadat we ons hadden vergaapt aan het uitgebreide assortiment en de huiskamer-achtige sfeer van het food court schoof Mathijs Rutten bij ons aan tafel. Mathijs is de Facilitair Manager van de NHL en dus vanuit de hogeschool onder andere verantwoordelijk voor de invulling van de catering. We vroegen Mathijs wat het succes is van de nieuwe cateringinvulling. Want dat het een succes is, dat blijkt wel uit de cijfers. Voorheen een gemiddelde besteding van €2,60, sinds september ligt dat op €3,30. Voorheen 1.300 gasten per dag, tegenwoordig ruim 2.000. Voorheen werd het cateringaanbod beoordeeld met een gemiddeld cijfer van 6,5, tegenwoordig is dat een 7,8. De gouden regel voor dat succes? Mathijs Rutten: ‘De complete formule. Wij hebben nergens concessies gedaan, we wilden iets neer zetten dat aan alle kanten klopt en aan alle kanten succesvol is. Dat kan alleen als je een compleet concept neer zet in samenwerking met de cateraar. Wij hebben Ik heb precies het plan zoals je hier voor je ziet aan het College van Bestuur aangeboden en tegen hen gezegd: het is dit of niets. Het kost een stuk investering, daar ben ik me van bewust, maar ik ben er van overtuigd dat je dat dubbel en dwars terug verdient in omzet, maar ook in de tevredenheid van de studenten en medewerkers. Vroeger kon je na 14 uur een kanon afschieten in de kantine, tegenwoordig is het altijd druk in het restaurant, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Dat heeft voor ons als hogeschool enorm veel waarde, dat studenten het blijkbaar fijn vinden om in jouw huis te zijn.’

Studenten van de HvA luisteren tijdens de lunch naar het verhaal van Mathijs Rutten:

leeuwarden6Op de terugweg van Leeuwarden naar Amsterdam spraken wij met de studenten en docenten van de HvA over hoe we wat we gezien hadden in Leeuwarden vanaf 1 januari kunnen toepassen op de UvA en de HvA. De sfeer die het restaurant op de NHL uitstraalt is zeker een inspiratie ook voor Amsterdam, en de ter plekke geperste smoothies, uitgebreide koffiebar, verse sandwiches en de eigen kruidentuin zullen, omgevormd naar de HvA wensen en mogelijkheden, ook in het Dr. Meurerhuis een succes kunnen zijn. In samenspraak met de UvA en de HVA en aangevuld door het aanbod van lokale We Canteen ondernemers heb ik er alle vertrouwen in dat we op de diverse locaties van de UvA en de HvA minstens net zo’n mooi cateringaanbod kunnen neerzetten als Cormet heeft ontwikkeld op de NHL!

Werk aan de winkel… Over minder dan een maand moeten we al deze plannen gerealiseerd hebben! Heb jij in de Kerstvakantie nog geen plannen? Ga dan eens een dagje naar Leeuwarden, een bezoekje aan de NHL is zeker de moeite waard. En vanaf 1 januari is iedereen natuurlijk van harte welkom in Amsterdam, zeker ook de studenten en medewerkers van de NHL. Ik ben benieuwd of we hen met wat we gaan doen in Amsterdam ook weer kunnen inspireren en op nieuwe ideeën kunnen brengen. Zo houden we elkaar scherp en blijven we van elkaar leren!

– Maaike de Reuver, Founder We Canteen

De groep studenten en docenten van de HvA met Dennis Verdriet van Cormet en Maaike de Reuver van We Canteen op bezoek op de NHL:

leeuwarden7

Lees ook:
Veggiesaurus

Interview Veggiesaurus

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
mama's keuken

Interview Mama’s Keuken

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
The Food Ninja

Interview The Food Ninja

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
handje

Suggestie van de Chef Jou!

Welke ondernemer en zijn specialiteit moeten wij echt eens proberen?
Stuur ons jouw suggestie en wie weet wordt jouw lievelings Taco, Shake of
Salad opgenomen in een We Canteen food court!

Lees onze tabloid online

Heerlijk bladeren door één van de We Canteen tabloid edities op uw laptop of tablet. Boordevol met smaakmakende verhalen van onze ondernemers.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google +
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in

Volg ons op: