';
0
dagen geleden geplaatst
0
x gelezen

Breakfast is coming to catering!

“Ontbijt als een keizer, lunch als een prins en dineer als een bedelaar”, vertelde mijn oma mij toen ik een klein meisje was. Ik snapte daar toen niks van. In mijn ogen was de avondmaaltijd de belangrijkste maaltijd van de dag. Dat was wanneer mijn ouders gingen koken en met elkaar in gesprek gingen over wát we zouden eten. De lunch was een stuk simpeler en vrijwel elke dag het zelfde, het ontbijt stelde al helemaal weinig voor.

ontbijt2

Volgens dit aloude gezegde moeten we deze volgorde, die veel Nederlanders volgen, echter om keren. Want als je goed ontbijt dan is je hongergevoel gedurende de hele dag lager, en grijp je minder snel naar de snacks en tussendoortjes. Het is een goed ontbijt dat jou behoedt voor overgewicht.

Een uitgebreid diner heeft het tegenovergestelde effect: de calorieën die je tijdens het avondeten naar binnen werkt heb je aan het einde van de dag lang niet allemaal meer nodig. Bovendien beweeg je vaak na het diner nog amper, waardoor je de calorieën niet verbrandt, maar opslaat als vet. O zo logisch dus om flink te ontbijten en karig te dineren!

Maar waarom doet gemiddeld Nederland dat dan (nog) niet? Een goed ontbijt is voor de meesten van ons vooralsnog geen common sense; niet binnenshuis, en ook niet buitenshuis. En toch voorspel ik je: daar gaat verandering in komen! De ontbijttrend laat niet lang meer op zich wachten. In wereldsteden als New York, Parijs, Berlijn, Mexico, Sydney en Londen is ontbijten buiten de deur al de normaalste gang van zaken. In steeds meer steden zie je out-of-home ontbijtconcepten oppoppen. En steeds vaker worden zakelijke afspraken rondom het ontbijt gepland. Ook in Nederland openen de out-of-home concepten die zich richten op het ontbijt hier en daar hun deuren; de zogenaamde ‘ontbijtcafés’.

ontbijt4

Zo wordt bij The Breakfast Club in Amsterdam de gehele dag ontbijt geserveerd, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Op de kaart staan naast verse smoothies, een goede bak koffie en diverse sandwiches ontbijtmenu’s uit Mexico (Huevos Rancheros; gepocheerde eieren met bonen en tomatensaus geserveerd op een tortilla), Londen (English Breakfast; eieren, worstjes, bonen, champignons, tomaten en toast) en New York (American Breakfast; karnemelk pannenkoeken met bosbessen, aardbeien en banaan). Ook Rabarber, gevestigd op de Utrechtse Zadelstraat, biedt haar gasten de mogelijkheid om de hele dag te genieten van een vers ontbijtje. Ook hier vind je op de kaart een Engels ontbijt, maar ook een variatie aan pannenkoeken, huisgemaakte granola’s, en voor diegenen die liever voor een lichte ontbijtvariant gaan: een Skinny Bitch breakfast, bestaande uit een sterke bak koffie, een halve grapefruit en een lijntje rietsuiker.

Of de vraag naar een (goed) ontbijt in de catering ook steeds groter wordt?! Ik pleit voor een meer horeca-achtige aanpak wanneer het aankomt op catering. Als een trend in de horeca ontstaat, vind ik dat cateraars die trend ook moeten oppakken en daar op in moeten spelen. De horeca is immers een afspiegeling van wat mensen in Nederland graag buitenshuis willen eten en drinken. Als WE CANTEEN spelen wij dan ook in op de opkomende ontbijt-trend door in de markt op zoek te gaan naar de nieuwste lokale ontbijtconcepten. Wij bieden deze lokale ondernemers de mogelijkheid om in onze bedrijfsfoodcourts hun ontbijtmenu’s te serveren…om 8 uur ’s ochtends, of tijdens de lunch.

Een ding viel mij op in de zoektocht naar lokale ontbijtcafés: bij het Amsterdamse café Kiebert op het ontbijtmenu: een Grieks ontbijtje, bestaande uit zwarte koffie, een glaasje water en… een sigaret. Of oma dat bedoelde met een keizerlijk ontbijt moet ik haar toch nog eens vragen…

Granola met stoofpeertje van Petit Café Rabarber:
ontbijt5

Maaike de Reuver, Founder WE CANTEEN

Deze column verscheen eerder op cateringplatform AllesoverCatering.nl

Lees ook:
Veggiesaurus

Interview Veggiesaurus

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
mama's keuken

Interview Mama’s Keuken

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
The Food Ninja

Interview The Food Ninja

In de week van 8 t/m 14 maart is het de Week zonder Vlees. Met Naar artikel
handje

Suggestie van de Chef Jou!

Welke ondernemer en zijn specialiteit moeten wij echt eens proberen?
Stuur ons jouw suggestie en wie weet wordt jouw lievelings Taco, Shake of
Salad opgenomen in een WE CANTEEN food court!

ib3 image
Lees onze tabloid online

Heerlijk bladeren door één van de WE CANTEEN tabloid edities op uw laptop of tablet. Boordevol met smaakmakende verhalen van onze ondernemers.

ib3 image
Bestel onze tabloid per post

Heerlijk bladeren door één van de WE CANTEEN tabloid edities op uw laptop of tablet. Boordevol met smaakmakende verhalen van onze ondernemers.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google +
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in

Volg ons op: